Tindermythologie

The Challenge

De Griekse filosoof Thales zei ooit:
“The most difficult thing in life is to know yourself.”

Dus hoe kun je jezelf beter leren kennen?
Sagitta Creatives (NL) gelooft dat veel waardevolle lessen komen van ontmoetingen met mensen die je nog niet kent, lessen die je kunnen helpen bij zelfreflectie.
Ook het tekenen van een persoon die voor je zit, is een pure en oprechte vorm van luisteren naar iemands gevoel, verhaal & perspectieven.

Tinder is natuurlijk een perfect medium om nieuwe mensen te ontmoeten.
Dit vastleggen in de vorm Godinnen maakte voor ons een waardevolle uitdaging.

Artiest Jémuel Angela van Sagitta Creatives ontmoette vrouwen met wie hij matchte op Tinder en vroeg hen of hij ze mocht tekenen als een nieuw soort godin voor de tekenreeks: The Tindermythology. Na meer dan 1000 swipes, 100 matches en 25 tekeningen, selecteerden we de 10 meest waardevolle Godinnen van wie Jémuel het meest heeft geleerd.

De Tinder-regels waren eenvoudig:
Swipe elke vrouw. Geen oordelen en voorkeuren.
Vraag elke match of ze als Godin getekend wilt worden.
Ontmoet de match op haar meest comfortabele plek, waar ze haar authentieke, ongeremde zelf kan zijn.
Teken de match tijdens de ontmoeting terwijl je luistert naar haar verhalen en perspectieven.
Reflecteer.

De Godinnen staan op chronologische volgorde van ontmoeting.
Deze volgorde is leidend om het verhaal van de Godinnen en Jémuel het best te begrijpen.

The Start

Jémuel Angela:
“Terugblikken is vooruitkijken.
Het jaar beginnend als ronddwalende, gelukzoekende utopist.
Zoekend naar mezelf en zoekend naar geluk en balans.
Maar ik vond niks.

Als terugblikken, vooruitkijken is,
dan kan zoeken nooit vinden zijn.
Zoeken heeft dus weinig zin, maar vinden wel.
De kunst is om zo te leven.

De vindtocht start hier:”

1. Godin van blind vertrouwen: Kyra

Locatie: Thuis – Rotterdam, Nederland.

“Vertrouw zonder oordeel”
Kira, de Godin van Blind vertrouwen, is de eerste godin die ik heb ontmoet.
Vol spanning ging ik het project aan, maar ik wist niet wat ik moest verwachten en hoe dit überhaupt zou gaan vallen bij zowel Kira als bij mij. Kira heb ik getekend bij haar thuis in Rotterdam, op het balkon. Ze is omringd met de chrysanthemum: de bloem die staat voor geluk, trouw, eerlijkheid en vriendschap. De chrysanthemum groeit als het vertrouwen van Kira in jou ook groeit. Ze vertrouwt mensen blind, wat kan lijken als naïviteit, maar ze heeft me geleerd dat het niet gaat om elke vreemde gelijk te vertrouwen, maar om mensen te vertrouwen zonder visueel oordeel, zonder ogen. Het gaat hierbij om het kwetsbaar opstellen van jezelf; net genoeg om een open en transparante conversatie te houden. Je moet je innerlijk durven te laten zien, voordat iemand anders dat ook bij jou kan doen. Alleen op deze manier kan je groeien net zoals een chrysanthemum. Kyra vertrouwde me blind: ze liet een guy van Tinder bij haar thuis komen, die zegt dat hij een tekening wilt maken van haar. De meeste vrouwen die ik had gematched op Tinder dachten dat ik een catfish was met een slechte openingszin. Ze hadden veel vraagtekens bij mijn motieven. Het enige vraagteken die Kyra had: wanneer gaan we beginnen?

2. Godin van inter-balans: Esperanza

Locatie: Thuis – Tilburg, Nederland

“Vind balans tussen balansen in”
Esperanza, de tweede godin die ik tekende. Deze keer minder zenuwachtig en met blind vertrouwen vond de tekensessie plaats bij haar thuis in Tilburg.
Esperanza staat voor de balans tussen balansen in. Een Godin die rationeel nadenkt, maar impulsief handelt. Voorzichtig is in het heden, maar niet kijkt naar de toekomst. Esperanza zou een halfgodin kunnen zijn, precies in balans, maar eigenlijk ook weer niet. Ze voelt zich nergens echt thuis, altijd ergens tussen in. De kunst is om juist in dit tussenstuk te balanceren. Als ze het geheel van het leven van de meeste mensen in een paar woorden moet samenvatten, zou ze zeggen: een eindeloos verzet tegen wat is. Als we ons verzetten, zijn we constant in beweging, omdat we proberen ons aan te passen. En toch blijven we ongelukkig over dat wat is. We moeten compleet accepteren van wat is. Als we dat doen, blijven we balanceren in het midden van alles.

3. Godin van de dans: Daya

Locatie: Sagitta Creatives Studio – Breda, Nederland

“Blijf bewegen”
Esperanza zette me aan het denken: ik wil me niet verzetten, maar wel blijven bewegen. De vindtocht ging verder naar de derde godin: Daya de Dansgodin. Daya heb ik getekend in onze studio. Voor Daya was dit de meest comfortabele locatie. Daya danst als ze loopt. Lichtvoetig alsof ze zweeft door de wolken. Daya vertelde me dat beweging niet altijd verzet hoeft te zijn. Beweging is dans, en dans is stappen zetten.Onderweg naar waar ik zijn moet, weg van waar ik was. Blijf bewegen want uiteindelijk voel je het ritme wel.

4. Godin van pijn:
Arinna Ky

Locatie: Noorderplas – Tilburg, Nederland

“Met pijn in je hart maak je de mooiste dingen”
Al bewegend tussen balansen in en met een blind vertrouwen, liet Arinna Ky de confronterende schoonheid van pijn inzien. Arinna Ky draagt veel maskers. Een masker voor elke dag die laat zien hoe zij zich voelt. Het zijn maskers van de pijn die ze elke dag meemaakt. Het is confronterend om te zien en te horen, maar daarbij is ze ook het zonnetje in huis. Hoe fijn ik de zon vind, hoe pijnlijk het is voor haar. Maar deze pijn gebruikt ze als energie.
De energie tot verbeeldingskracht.
Vuur is het teken van leven. Het ademt en het kan fijn aanvoelen, maar het is ook verwoestend. Maar dankzij deze pijn, maak je de mooiste dingen.
Arinna Ky was een mysterie voor me. Ik kon haar niet goed pijlen en ze schakelde zeer snel van mood. zei me nog dit: Jij bent aan het kleuren binnen de lijntjes van vrijheid. Tot op de dag van vandaag weet ik niet precies wat ze daarmee bedoelt en dat zal ze me ook niet vertellen.

5. Godin van kracht: Joline

Locatie: Park Valkenberg – Breda, Nederland

“Soms moet de gifbeker leeg”
Een van de meest fundamentele grootheden in de fysica is kracht. Joline is de godin van deze fundamentele grootheden. Arinna Ky zei dat pijn een mooie kracht is om te gebruiken. Joline wilde dat in de praktijk brengen. Daar is veel kracht voor nodig. Joline is getekend in het Park en de avond is doorgezet in shotjes bars en café’s. Het was een maandagavond en de volgende dag moest ik vroeg op. Joline zei me helaas dat de gifbeker soms echt leeg moet. Daar krijg je meer kracht van zei ze…. Ik heb dat wel gevoeld, vooral de volgende dag.

6. Godin van trots: Truce

Locatie: Steenplein – Antwerpen, België

“Be a Bossbitch”
We zijn ondertussen al een tijdje onderweg met het tekenproject. Het voelt ondertussen als een gewoonte: swipen, matchen, vragen en tekenen. Onderdeel van mijn werkdag. Ik besloot om mijn Tinderbereik te vergroten, namelijk over de grens – België. Ik ontmoette Truce, de godin van trots en de personificatie van een leeuwin. Getekend aan het water bij Steenplein, Antwerpen werd Truce een grote waarde voor Sagitta Creatives. Truce leeft haar eigen quote: Be a bossbitch. Een van de meeste pure personen die ik heb mogen ontmoeten. Geen filter, geen mooie woorden, alles rauw. Truce opende de deuren van Antwerpen voor Sagitta Creatives. Sagitta Creatives kreeg een liefdesrelatie met Antwerpen die nog vol passie en creativiteit zit. Als Sagitta met Antwerpen zal trouwen, zal Truce de ceremoniemeesteres zijn.

7. Godin van niet weten: Nienke

Locatie: Hoog Catharijne – Utrecht, Nederland

“Te veel keuze maakt de mens ongelukkig”
Nienke, de godin van niet weten, weet heel veel dingen niet over haar toekomst. Nienke is getekend in het winkelcentrum Hoog Catharijne bij Utrecht Centraal station.
De onmacht die ze heeft over haar toekomst laat ze voor wat het is.
Nienke vertelde me dat “dingen niet weten” ruimte creëert en een open perspectief in je hoofd. Onmacht moet je leren accepteren. Jezelf beperken in keuzes is juist een waardevolle gift.

8. Godin van loslaten: Dani

Locatie: ‘t Hart – Breda, Nederland

“Kennis wilt spreken, wijsheid wilt luisteren”
De tekensessie met Dani vond plaats in Café ‘t Hart in Breda.
Dani was de eerste godin die mijn gevoel aantikte op een onverwachte manier. Ik was bijna vergeten hoe het voelde om een bepaalde affectie voor iemand te hebben. Dani is spiritueel aangelegd en wist me zeer te boeien ermee. Haar energie maakte me zeer kalm, waarbij ik bijna vergat om haar te tekenen. Ik wilde Dani vaker zien en steeds meer van haar te weten komen, buiten de Tindermythology om. Dani zei tussen neus en lippen door: “kennis wilt spreken, wijsheid wilt luisteren.” Een uitspraak die me stil hield en liet inzien dat ik veel dingen moet leren loslaten. Ook de kennis die je wilt uitspreken, moet je soms achterwege laten. En hoe graag je ook iets zou willen soms, dat het misschien juist niet het ding is wat je moet willen. Dani ging op reis en luisterend naar wijsheid ging ik verder met de Tindermythology.

9. Godin van koele rust: Deems

Locatie: Lopend – Raamsdonksveer, Nederland

“Als je geest rustig is, is de wereld dat ook.”
Acht godinnen verder met Deems als de negende godin. Ondertussen zijn we al veel Tinderswipes verder. Het is een drukke periode met veel indrukken en de motivatie in het project zwakt af. Wanneer wil ik klaar zijn? Hoe ga ik dit vormgeven? Wat heb ik geleerd? Mijn hoofd is troebel en het overzicht is ver te zoeken. Deems, godin van de koele rust, bood de oplossing. Deems houdt van ijs. In tegendeel tot mij, ik haat ijs. Deems was altijd koel en kalm. Dat bewonder ik van haar. Ze zei me: “Als je geest rustig is, is de wereld dat ook.” Als ik ijs een kans zou geven, zou het nog warm aan kunnen voelen ook. We hebben veel gelopen en veel gepraat. Het was precies wat ik nodig had op dat moment: een beetje lopen. Naarmate het rustiger werd in mijn hoofd, begon ik ook daadwerkelijk in te zien hoe stil de wereld ook kan zijn, vooral in een dorp als Raamsdonksveer.

10. Godin van onbevangenheid: Narelle

Locatie: Strand – Hoek van Holland, Nederland

“Genieten”
De laatste en meest waardevolle Tindergodin voor mij: Narelle.
Na Deems had ik voor mezelf besloten dat de Tindermythology aan
haar eind zou komen. Een rustige geest is een rustige wereld en
dat vond ik een mooie afsluiter.
Echter kwam ik nog 1 laatste Tindergodin tegen: Narelle.
Narelle ben ik tegengekomen op een rustige woensdag avond. De nieuwe website van Sagitta Creatives was die dag live gegaan en dat vierde we met het team in de stad. Narelle sprak me aan en begon over de slechte muziek die ze draaide. Een leuk gesprek ontstond en daar bleef het bij.
Narelle ben ik een dag later tegengekomen op Tinder tijdens mijn daily swipesessies. We matchte en vroeg de Tindergodin vraag. Narelle was zeer sceptisch, maar omdat we allebei erover eens waren dat de muziek de dag ervoor slecht was, kreeg ik het voordeel van de twijfel. We spraken af en ik kwam erachter dat ik de energie van Narelle verslavend vond. Ik wilde daar eerst niet aan toegeven, maar heerlijk vond ik het wel. Zoals ik Dani bijna vergat om te tekenen, vergat ik Narelle wel om te tekenen….
Dit kwam puur door het feit waar ik al een tijd niet bij stil had gestaan… onbevangen genieten. Narelle leerde me om echt te genieten, net zoals de zee: onbevangen, vrij en ongeremd.
Uiteindelijk heb ik Narelle kunnen tekenen bij het strand van Hoek van Holland, de omgeving waar zij vandaan komt en kon ik de Mythology deze keer echt afsluiten met de beste boodschap: genieten.

The End

De vindtocht is nooit klaar,
want balans is geen vaste staat van zijn,
Maar het vinden van ruimte & stilte tussen een verandering.
Na meer dan 1000 swipes en 100 matches, kan ik met voldoening terugkijken naar deze 10 Tindergodinnen en de lessen die ze me hebben gegeven:

Vertrouw zonder oordeel en vindt balans tussen balansen in.
Blijf bewegen en als je valt, gebruik de pijn als kracht.
Druk soms door de pijn heen en be a boss bitch.
Accepteer onmacht en laat het los.
Houd je geest rustig, want dan is de wereld dat ook
en vergeet vooral niet om te genieten.

Het jaar eindigt ronddwalend,
Maar niet gelukszoekend.
Enkel genietend van alle Tindergodinnen.